Projecte BWater
Barcelona es caracteritza per un alt consum d’aigua embotellada. Les raons d’aquest comportament solen ser la insatisfacció amb les característiques organolèptiques, la percepció del risc per a la salut i la desconfiança cap a la qualitat de l’aigua de l’aixeta.
El consum d’aigua embotellada genera una gran quantitat de residus plàstics, que augmenten exponencialment a escala global i que són responsables d’impactes sobre el medi ambient.
Els processos de producció de plàstics generen esgotament dels recursos no renovables i emissions de contaminants (per exemple, gasos d’efecte hivernacle i partícules) al medi ambient. D’altra banda, actualment la presència de residus plàstics es considera el problema més greu que afecta el medi marí. L’acumulació i la fragmentació de plàstics contribueixen a la presència de microplàstics com a contaminants emergents en la cadena alimentària i en el cicle de l’aigua, inclosa l’aigua potable.
Objectiu
L’objectiu d’aquest projecte és analitzar i comparar els impactes sobre la salut, els impactes ambientals i els impactes socioeconòmics associats a diferents opcions de consum d’aigua potable a la ciutat de Barcelona.
BWater i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 objectius globals de caràcter ambiental, social i econòmic, interconnectats i dissenyats per ser un «pla per assolir un futur millor i més sostenible per a tothom» i que es pretén assolir-los per al 2030 (UN, 2017).
Amb el projecte BWater, a més d’avaluar els impactes associats a diferents opcions de consum d’aigua potable a la ciutat de Barcelona, s’ha avaluat la contribució de cadascuna d’aquestes alternatives al compliment dels ODS.
